Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.max of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De markt 27/05/2023

   

 

 

 • Spaarrente en kleine banken
  Vanuit de overheid worden de Belgische banken aangemaand om de rente op spaarrekeningen te verhogen, omdat ook de ECB haar rente blijft verhogen. Erg enthousiast reageerden de grootbanken niet op de wens van politici. Maar hoe kijken de kleinere banken naar de vraag om een hogere spaarrente? We vragen het aan Leen Van den Neste van VDK Bank. Die bank lanceerde deze week een symbolische driezijdige munt, met goedkeuring van de Belgische muntmeester en Nationale Bank. De munt moet voor VDK Bank symbool staan voor duurzaam en ethisch bankieren. In onze studio legt de CEO van de bank uit waarom dit zo belangrijk is.
 • Minder culturele evenementen
  Uit jaarcijfers van auteursvereniging Sabam blijkt dat het aantal culturele evenementen vorig jaar met een derde verminderd is in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Dat geldt voor professionele theatervoorstellingen, het aantal liveconcerten en het aantal feesten en fuiven. Voor lokale artiesten die met dergelijke events hun brood verdienen, is dat dalende aantal een lelijke streep door de rekening. Hoe wordt die daling verklaard? We leggen ons oor te luister bij enkele belangrijke actoren in de sector en verwelkomen Mike Naert van het Leuvense muziekcentrum Het Depot in onze studio.
 • Eerste hulp bij uw belastingaangifte
   Radio2 en VRT NWS organiseren samen de belastingspecial: we helpen jou op verschillende manieren met het invullen van jouw aangifte en bespreken ook enkele gewaagde stellingen, zoals: wat zijn de gevolgen als de belastingen worden afgeschaft? De Inspecteur gaat op zoek naar antwoorden.

De markt 20/05/2023

   

 

 

 • Op straat tegen sociale dumping
  Onze koopkracht staat onder druk door de Inflatie, of stijgende levensduurte. Maar terwijl onze koopkracht De vakbonden organiseren op 22 mei een nationale betoging in Brussel. Ze zijn misnoegd over "praktijken van sociale dumping en de zware aanvallen op het stakingsrecht". De vrees is groot dat het sociaal conflict bij Delhaize het begin is van meer conflict elders. In een uitgebreid gesprek met ACV-topman Marc Leemans blikken we vooruit naar die betoging en blikken we eveneens terug op Rerum Novarum. Leemans, die later dit jaar stopt als voorzitter, schept eveneens duidelijkheid over zijn veelbesproken exit.
 • Colruyt & Landbouw
  Supermarktketen Colruyt werkt al jaren samen met landbouwers om lokaal voedsel aan te kopen. Sinds enkele jaren is de retailer ook zelf actief in de landbouw. Via dochterbedrijf Agripartners koopt het landbouwgronden op. In West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Henegouwen en Limburg heeft Colruyt intussen 500 hectare landbouwgrond in bezit. Om die gronden te bewerken zet het bedrijf samenwerkingsovereenkomsten op met lokale landbouwers. Een goed initiatief of niet?
  In onze studio praten we hierover verder met Wim Moyaert van het Boerenforum.
 • Inspecteur tussen pot en pan
   Kookpotten of pannen met een antiaanbaklaag, hoe gezond of ongezond zijn die, zeker als er krassen komen. De Inspecteur zoekt uit hoe de vork aan de steel van de pan zit.

De markt 13/05/2023

   

 

 

 • Economie
  Onze koopkracht staat onder druk door de Inflatie, of stijgende levensduurte. Maar terwijl onze koopkracht daalt zien tal van bedrijven hun winst door het dak gaan. Het verraste economen maar ze achterhaalden snel wat er aan de hand is. Vooral grote bedrijven gebruiken de inflatie als handig excuus om de prijzen extra te verhogen en dus extra winst te boeken. Er is zelfs een nieuwe term voor,” graaiflatie”. De Europese Centrale bank geeft in een recent rapport toe dat 60% van de inflatie te wijten is aan de winsthonger van bedrijven. Wat kan eraan gedaan worden? Er gaan stemmen op om de prijzen te plafonneren. Maar is dat wel de oplossing? We vragen het aan Paul De Grauwe van de London School of Economics.
 • Ondernemen
  Vlaio, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in  Vlaanderen. Dat doen ze door ondernemingen, vooral startups, via subsidies te ondersteunen en intensief te begeleiden. Maar hoe werkt het precies? Daarvoor trokken we naar de Gentse Startup Taito. Ze hebben een nieuwe elektrische step ontwikkeld met een innovatief veringsysteem. Ze leggen uit hoe Vlaio hen verder hielp met het businessmodel en de financiering ervan. In de studio geeft Kurt Peys van Vlaio meer tekst en uitleg.
 • Klantenkaarten
  De Inspecteur zoekt uit hoeveel je echt bespaart met een klantenkaart van de supermarkt.

De markt 06/05/2023

   

 

 

 • Gezondheidszorg
  Op 1 mei waarschuwde de voorzitter van het Socialistische ziekenfonds Solidaris voor almaar meer  tekorten aan huisartsen. Ook veel gemeenten trekken aan de alarmbel, veel nieuwe inwoners vinden geen vaste huisarts omdat huisartsenpraktijken een patiëntenstop invoeren. Vaststelling is dat er veel huisartsen met pensioen gaan en dat er te weinig instroom is van nieuwe huisartsen. Wat is er aan de hand. Professor huisartsengeneeskunde Ann Van de Buel zit in de studio om toelichting te geven.
 • Economische migratie
  Het aantal vrachtwagenchauffeurs, koks en slagers die van buiten Europa in Vlaanderen komen werken is in één jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse Dienst Economische migratie. De lijst met het knelpuntberoepen wordt steeds langer zodat arbeidsmigratie de enige oplossing is. Maar het zet de deur ook open voor misbruiken. Jan Knockaert van Fairwork Belgium legt uit hoe dat zit.
 • Voordelig op reis
  De zomer komt eraan en De Inspecteur geeft tips over hoe je zo voordelig mogelijk een reis kan boeken.

De markt 29/04/2023

   

 

 

 • Vlaanderen boven in export
  Uit nieuwe cijfers van Flanders Investment and Trade (FIT) blijkt dat Vlaanderen vorig jaar voor een recordbedrag van 479,7 miljard aan goederen heeft geëxporteerd. Dat is 26 procent meer dan in 2021. Die groei komt er vooral omdat de prijzen overal sterk gestegen zijn. De CEO van het FIT, Joy Donné, komt meer toelichting geven bij de cijfers. Ook vragen we hem hoe hij zijn eerste jaar aan het hoofd van het FIT beleeft.
 • Strijd om grondstoffen
  Chili, een land met gigantische aantallen lithium in zijn bodem, wil het delven van deze cruciale grondstof voor batterijen deels gaan nationaliseren. Het roept de vraag op welke grondstofrijke landen dit voorbeeld gaan volgen en welke impact dit kan hebben op de economie en de machtsverhoudingen in de wereld. In onze studio maken we een analyse met Jeff Amrish Ritoe, strategisch adviseur energie en grondstoffen en aangesloten bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.
 • Laadpalen
  Lithium is ook cruciaal voor de productie van elektrische wagens en daar duiken er meer en meer van op in het straatbeeld. En dat vraagt om voldoende laadpalen. Welke mogelijkheden zijn er als je een eigen oprit hebt, als je in een huurhuis woont of als je in een appartement woont? De Inspecteur zoekt de beste laadpaaloplossing afhankelijk van je woonsituatie.

De markt 22/04/2023

   

 

 

 • Sociaal overleg
  Staat het Belgische sociaal overlegmodel onder druk. Daar lijkt het toch op. De sociale conflicten bij Delhaize of bij ING worden op het scherp van de snee gevoerd. Bij die twee bedrijven hebben de vakbonden een strafklacht ingediend tegen het bedrijf en zelfs tegen individuele directieleden. De directie van Delhaize stuurt ondertussen ook deurwaarders naar stakersposten en vakbondsblokkades. Dat een sociaal conflict voor de  rechter wordt uitgevochten getuigd van een groot wantrouwen. En het  is in ieder geval ver weg van het Belgische overlegmodel waarvoor ons land zo geroemd wordt. Wat is er aan de hand, we vragen het aan Alexander De Becker professor Arbeidsrecht aan de Universiteit Gent.
 • Fiscale hervorming
  De fiscale hervormingsplannen van minister Vincent Van Peteghem zorgen voor veel onrust bij  Belgische durfkapitalisten die via durfkapitaalfondsen investeren in Startups.  In die hervorming wordt de zogenaamde DBI aftrek verstrengd.  DBI staat voor “definitief belaste inkomsten”,  een systeem van belastingvrijstelling waarbij  de dividenden en meerwaarden die investeringsfondsen halen uit de Start-ups vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting.  Maar door die verstrenging zullen ze zwaarder belast worden.  Dat zou volgens de sector ervoor zorgen dat belangrijke risicokapitaalfondsen naar het buitenland vertrekken en er minder geld ter beschikking zal zijn voor beloftevolle groeibedrijven.
 • Operatie schone kleren
  De Inspecteur heeft het over Operatie Schone kleren kopen. Tien jaar na de ramp in de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh waarbij 1.100 mensen omkwamen wordt nog steeds veel van onze kleding geproduceerd onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Wat kunnen wij daaraan doen als consumenten. De Inspecteur geeft tips.

De markt 01/04/2023

   

 

 

 • Wie wint de AI-strijd?
  Sinds eind vorig jaar domineert artificiële intelligentie het technologische nieuws. De vooruitgang in het onderzoek naar AI leidt behalve tot optimisme ook tot bezorgdheid. Deze week nog ondertekenden onder meer Elon Musk en Apple-topman Steve Wozniak een open brief waarin experten pleiten voor een tijdelijke pauze in het onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie. Desondanks lijkt AI de inzet te worden in een nieuwe digitale strijd tussen onder meer Microsoft en Google. Onze technologie-kenner Bram Vandeputte blikt terug op eerdere veldslagen tussen de ‘ervaren rot’ uit Washington en de ‘eeuwige uitdager’ uit Silicon Valley. Aan auteur en tech-expert Peter Hinssen stellen we in onze studio de vraag wie de beste papieren heeft om deze nieuwe digitale veldslag te winnen en waarom.
 • Vlaanderens Mooiste
  De wielerhoogdag van het jaar staat weer voor de deur. Zondag weten we wie de opvolgers worden van Lotte Kopecky en Mathieu Van der Poel. Wat we nu wel al weten is dat het prijzengeld even hoog zal liggen voor zowel de vrouwelijke als voor de mannelijke deelnemers, een regel die vanaf dit jaar van toepassing is voor alle wielerwedstrijden die georganiseerd worden door Flanders Classics en partner KPMG. Het doel? Een verdere professionalisering realiseren van het vrouwenwielrennen. In onze studio vertellen Harry Van Donink (CEO KPMG België) en Gent-Wevelgem-organisatrice Patsy Maegerman alles over dit initiatief.
 • Vervaldatum
  De houdbaarheidsdatum op een product is soms moeilijk terug te vinden of slecht leesbaar. Wat zijn de regels, en waarom verkopen winkels soms producten die over datum zijn? Onze Inspecteur zoekt het uit.

De markt 25/03/2023

   

 

 

 • Dreigt financiele rampspoed?
  Nadat eerst in de VS enkele banken in de problemen zijn gekomen, staken de bancaire zorgen ook de Atlantische Oceaan over. Afgelopen weekend resulteerde dat in een ongeziene overname door de grootste bank van Zwitserland UBS van de nummer 2, “probleembank” Crédit Suisse. Al deze feiten brengen nare herinneringen naar boven uit 2008, toen het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers een ongeziene financiële crisis in gang zette. Hoe verschillend is wat toen is gebeurd met wat er nu aan de hand is? En moeten wij ons zorgen maken om ons spaargeld? We stellen deze en andere vragen aan Steven Vanackere, de vicegouverneur van de Nationale Bank. Hij laat tevens zijn licht schijnen op de staatsschuld waarmee ons land te maken heeft.
 • Eenoudergezinnen
  Afgelopen dinsdag was het de Dag van de Alleenstaande Ouder. Naar schatting is één op de vier gezinnen in Vlaanderen en één op de drie gezinnen in Wallonië en Brussel een eenoudergezin. 40% van deze gezinnen leeft onder de armoedegrens of staat op het punt dat te worden. Meubelgigant Ikea en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) slaan daarom de handen in elkaar om het leven van de eenoudergezinnen iets makkelijker te maken. Hoe ziet die samenwerking er concreet uit en wat zijn de aandachtspunten die het CAW zelf naar voren schuift? In zijn rol als voorzitter van het CAW geeft Wouter Torfs meer toelichting in onze studio.
 • Misverstanden rond verzekeringen
  Verzekeringen; we zijn er niet graag mee bezig, toch kan dat de moeite lonen. Maar er bestaan veel misverstanden over. Onze Inspecteur veegt drie van die misverstanden van tafel.

De markt 18/03/2023

   

 

 

 • Openbare Werken
  Onze kust de komende 100 jaar beschermen tegen grote overstromingen en de stijging van de zeespiegel. Voor onze kinderen en kleinkinderen dus. Na jaren van onderzoek en overleg, zijn de mogelijke maatregelen bekend. Het is nu aan de overheid om die vast te leggen in een strategisch plan van aanpak. Wat is er al gebeurd en welke extra maatregelen zijn nog nodig? En vooral: hoe haalbaar zijn ze. We zochten het uit. Een reportage van Tijs Neirynck. In de studie geeft Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters meer toelichting.
 • Industrie
  Europa reageerde aanvankelijk gealarmeerd op de Inflation Reduction Act (een subsidiepot van 369 miljard dollar om Groene omslag van de Industrie mogelijk te maken). Maar nu heeft Europese Commissie net als de VS zijn huiswerk ook gemaakt en stelt de Netzero-industriewet (Green Deal Industrial plan) voor. Tegen 2030 moet de Europese Unie minstens 40% van de groene technologie zoals zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en batterijen zelf produceren. En de EU wil daarvoor ook minder afhankelijk zijn van landen als China voor de invoer en de verwerking van kritieke grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. Walter Evers van Vito is onze studiogast. Zal Europa hiermee de duurzame energietransitie kunnen waarmaken.
 • Energieprijzen
  De prijzen voor gas en elektriciteit dalen en je zou denken dat als je een variabel energiecontract hebt, dat ook je factuur mee zal dalen. Maar dat is dus niet automatisch zo. De Inspecteur legt uit wat je te doen staat.

De markt 11/03/2023

   

 

 

 • Toekomst van de bouw
  Volgende week opent Batibouw weer de deuren. Zes dagen lang kan wie dat wil inlichtingen inwinnen over naderende bouw- of verbouwplannen. Met Niko Demeester van Embuild, het vroegere Confederatie Bouw, bespreken we de actuele trends rond de bouwmarkt in het algemeen.

 • Women in Tech: Me, myself and my AI’
  Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag organiseerde het internationale rekruteringskantoor Robert Walters Group het event “Women in Tech: Me, myself and my AI”. Daar werd het belang aangestipt van vrouwelijke leiders in de ontwikkeling van AI, hoe we hier kritisch moeten mee omgaan en hoe we de juiste omgeving kunnen creëren waarin we verder kijken dan geslacht, ras en culturele achtergrond. Wij konden er praten met AI-ingenieur Geertrui Mieke De Ketelaere.

 • Cash (niet?) welkom
  De jongste jaren hebben we het vooral over handelszaken die nu ook verplicht zijn om een digitale vorm van betaling te aanvaarden. Toch bestaat ook het omgekeerde: handelaars die cash geld weigeren. Hoe zit dat precies? Wat zijn daar de afspraken? Onze Inspecteur vertelt er u alles over.

   

De markt 18/02/2023

   

 

 

 • Belgische bedrijven vs Oorlog in Oekraïne
  Straks staan we stil bij een sombere verjaardag, want een jaar geleden is Rusland gestart met de inval in Oekraïne. Het humanitaire leed daar is enorm en de gevolgen van de oorlog vertaalden zich bij ons in hoge energieprijzen en economische donderwolken voor onze bedrijven. Hoe staan die bedrijven er vandaag voor? Welke impact heeft de speciaal opgerichte taskforce van het VBO gehad op de aanpak van die economische storm? In onze studio stellen we de vraag aan Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

 • Studiekeuze op basis van talenten
  Na de paasvakantie kunnen de eerste leerlingen tussen 12 en 14 jaar hun talenten en interesse testen in het centrum voor studieadvies in Technopolis in Mechelen. Het uitgangspunt luidt: als ze hun talent vroeger ontdekken, dan maken ze betere studiekeuzes en zijn ze ook later gelukkiger in hun job. Julie Beysens, onderwijsexperte bij VOKA, legt uit hoe die redenering in elkaar zit.

 • Refurbished of nieuw?
  Een nieuwe smartphone kan duur zijn, een refurbished exemplaar is goedkoper: je bespaart al snel een paar honderd euro. Maar mag je die toestellen wel vertrouwen? Onze Inspecteur vertelt er alles over!

   

De markt 11/02/2023

   

 

 

 • Industrie
  De Inflation Reduction Act, deze Amerikaanse wet die op 1 januari van kracht ging zorgt voor heel wat beroering in Europa. De naam van deze Amerikaanse wet  is een beetje misleidend, want met Inflatie heeft het niet veel te maken. Het is een pakket van maar liefst 430 miljard dollar aan subsidies en belastingverlagingen om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen.
  Laten we een concreet voorbeeld nemen. Als een Amerikaan een Elektrische  auto koopt dan krijgt hij een belastingvoordeel van 7500 dollar. Maar het is alleen van toepassing als de auto in Noord-Amerika is gebouwd en  zelfs de batterijen in de auto moeten uit een Amerikaanse fabriek komen.
  Maar elektrische auto's uit Europa krijgen die steun dus niet en al snel drong in de Europa het besef door dat de Amerikaanse subsidiepomp de Europese groene industrie flink wat schade kan berokkenen. Europese elektrische auto's maar ook andere groene technologie worden uit de markt geprijsd.  Maar erger is dat Europese groene industrie door de subsidiestroom ook naar de VS wordt gelokt. Europa kan niet anders dan reageren en heeft nu zijn eigen plan, The green deal Industrial plan. Maar zal dat volstaan.
  We praten erover in de studio met Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia,
 • Werkbaar werk
  De werkbaarheidsmeting die de SERV liet uitvoeren leert ons dat in 2019 bijna vier op de tien werknemers (37,6%) en een kleine helft van de zelfstandige ondernemers (46,1%) hoge werkdruk ervaart. Voor de werknemers is dit een toename met een vijfde in vergelijking met de nulmeting (2004).  Werkstress vormt het belangrijkste knelpunt in de werkbaarheid van jobs in Vlaanderen. Ondanks de toegenomen aandacht voor het thema en actiegerichte programma’s van diverse overheden, tekenen we tot op heden geen algemene verbeteringen op.
  Hoe komt dat en wat moet er gebeuren om de werkstress te verminderen. We vragen het aan Caroline Copers, voorzitter van SERV.
 • Online fraude
  De Inspecteur legt uit hoe we ons kunnen wapen tegen online fraude.

De markt 04/02/2023

   

 

 • Knelpuntberoepen
  De lijst met knelpuntberoepen is opnieuw langer geworden. De lijst van 2023 telt 234 beroepen of 27 meer dan in 2022. Hierdoor is meer dan één op de drie (36 procent) beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. Hoe kunnen we vermijden dat de lijst in 2024 nog langer wordt? We vragen er alles over aan Wim Adriaens, gedelegeerd-bestuurder van de VDAB.
 • Kruisbestuiving fysieke winkels en webshops?
  Fysieke winkels krijgen regelmatig de vraag van grote webshops zoals bijvoorbeeld Bol.com om ook via hun digitale platform producten te verkopen. Is dat een win-win-scenario voor alle partijen of zijn er ook valkuilen waarmee moet rekening gehouden worden? We praten erover met Chiel Sterckx van Unizo en Els Breugelmans, professor marketing en retail-expert aan de KU Leuven.
 • Fietshelm
  Een fietshelm is niet verplicht, maar wel een aanrader. En intussen is een helm gelukkig ook hip.  Hip is goed, áls die helm ook veilig is. Maar hoe kan je weten of de helm echt veilig is? Onze Inspecteur zoekt het uit..

De markt 28/01/2023

   

 

 • Zorgsector
  Zorgnet Icuro klaagt al langer de praktijk aan dat verpleegkundigen uit de ziekenhuizen en zorginstellingen worden weggeplukt door uitzendkantoren.  Daarover hadden we het eerder in De Markt. Maar nu waarschuwt de koepel ook voor een leegloop van artsen en personeelstekort in ziekenhuizen.  Opvallend is ook dat specialisten steeds vaker een privé-praktijk starten buiten het ziekenhuis. De term die hierbij vaak gebruikt wordt is “villageneeskunde”.  Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro legt in de studio uit wat er aan de hand is.
 • Digitale wereld
  Marc Zuckerberg, de grote baas van Meta, ziet de toekomst van zijn bedrijf in de Metaverse.  Het is een soort alternatieve versie van de realiteit waar een digitale wereld via virtual en augmented reality bovenop de fysische realiteit komt  te liggen. Volgens Zuckerberg wordt dit de wereld waar we in de nabije toekomst elkaar zullen ontmoeten, handeldrijven, studeren, spelen, dansen, noem maar op.  Zuckerberg pompt er miljarden in , maar is iedereen wel mee, is dit nu de volgende fase waar iedereen op zit te wachten?  Beleggers lijken er niet in te geloven, het aandeel van Meta is op een jaar tijd al 60% van zijn beurswaarde verloren.
  In de studio zit Kurt Callewaert docent bij Howest, de Hoge School West Vlaanderen, en gespecialiseerd in digitale transformatie, cybersecurity en The Metavers
 • Bouwen of verbouwen
  En als je plannen hebt om te bouwen of te verbouwen, hoe kan je dan weten of een aannemer malafide is? De Inspecteur geeft tips.

De markt 21/01/2023

   

 

 • Wereld Economisch Forum
  Deze week kwam de economische en politieke elite opnieuw samen in Davos, een bergdorp in Zwitserland, waar het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). De samenkomst wordt deze keer niet zozeer overschaduwd door het coronavirus, maar wel door de koopkracht- en de energiecrisis die een bedreiging vormen voor de wereldwijde economische groei. Voor Andreas De Neve was het zijn eerste deelname aan het WEF. De 26-jarige CEO van TechWolf deelt zijn ervaringen met ons.
 • Niet-geïndexeerde werkingsmiddelen
  Instelling voor kinderopvang, jeugdhulp of gehandicaptenzorg worstelen met snel stijgende kosten, maar moeten het al 10 jaar doen met hetzelfde, niet-geïndexeerde potje werkingsmiddelen. De roep uit de sector klinkt dan ook luid en duidelijk: "Stop de negatieve spiraal"
  Met Mark Selleslach (ACV Puls) in onze studio overlopen we waar de noden het hoogst zijn en met welke ingrepen de druk van de ketel gehaald kan worden.
 • Prijs van brandverzekering
  De prijs van brandverzekeringen stijgt. Onze inspecteur geeft enkele handige tips om hiermee om te gaan.

De markt 14/01/2023

   

 

 • Manager van het Jaar
  Rika Coppens, de CEO van House of HR, is verkozen tot Manager van het Jaar 2022. Het economische weekblad Trends kende woensdagavond in Brussels Expo de bekroning voor de 38e keer toe. Coppens volgt op de erelijst Chris Peeters van Elia op. Wij heten de laureate welkom in onze studio.
 • Betaalbare thuiszorg?
  Almaar meer mensen deden het voorbije jaar beroep op thuiszorg, maar tegelijk daalt het aantal uren zorg per klant aanzienlijk.  De stijgende levensduurte als gevolg van de energiecrisis eist haar tol, klinkt het in de sector. "Zelfs meer gegoede klanten stellen nu zorg uit die ze echt nodig hebben."  Stefaan Berteloot van Zorggezind, de koepelorganisatie van gezinszorg in Vlaanderen, komt langs in de studio.
 • Dienstencheque-bedrijven en hun extra kosten
  Meer en meer dienstenchequebedrijven vragen extra kosten voor een huishoudhulp. Help, mag dat wel, en op welke manier dan? De Inspecteur vertelt er u alles over.

De markt 17/12/2022

   

 

 • De Inspecteur van Radio2 is weer boodschappen gaan doen. Eén jaar geleden kocht hij 75 producten in drie verschillende supermarktketens, en nu deed hij dat opnieuw en de goedgevulde winkelkar is 16,5% duurder geworden. Een stijging die hoger is dan de algemene inflatie. Sven Pichal legt uit bij welke supermarktketens de stijging het meest uitgesproken is en welke producten het meest zijn gestegen en Els Breugelmans, Retail expert en professor marketing van de KU Leuven geeft meer toelichting welke strategieën supermarktketens gebruiken om toch nog klanten te lokken. 
 • Het was een bewogen beursjaar. Torenhoge inflatie en het verstrakte rentebeleid van de Centrale banken zorgen ervoor dat beleggers rake klappen moesten incasseren op de beurs. Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO België, blikt vooruit. Krijgen we de inflatie onder controle, zullen de renteverhogingen tot een recessie leiden en welke aandelen zijn koopwaardig in deze moeilijke tijden. 
 • Het thema van de warmste week dit jaar is kansarmoede. Wij gingen eens kijken hoe de bedrijven kunnen helpen om kansarmoede uit de wereld te helpen. En daarvoor kwamen we te terecht bij het Mechelse bedrijf E-bis. Daar geven ze elektrische leasefietsen een tweede leven. Het is een unieke samenwerking tussen een onderneming uit de reguliere economie en een organisatie uit de sociale economie. Bij E-bis worden namelijk mensen die het moeilijk hadden om plek te vinden op de arbeidsmarkt tot fietstechniekers klaargestoomd.  Een knelpuntberoep waardoor ze snel in het circuit van de fietsenwinkels terechtkomen en zo uit de kansarmoede geraken.

De markt 10/12/2022

   
 • Onderneming van het jaar
  Buizenproducent en waterbeheerspecialist Aliaxis is verkozen tot “Onderneming van het Jaar”. CEO Eric Olsen, de Fransman-Amerikaan die sinds 2020 aan het hoofd staat van de Kempisch-Brusselse groep, mocht de prijs in ontvangst nemen uit de handen van vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
  Hoe blij is hij met deze bekroning en wat brengt de toekomst voor Aliaxis? Hij vertelt het ons zelf vanuit de Canadese grootstad Toronto.
 • Daems neemt afscheid
  Eind dit jaar zwaait Herman Daems af als voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land. Met hem blikken we terug op zijn eigen carrière, maar ook en vooral maakt hij de balans op van het strategisch industriële beleid in België van de voorbije 40 jaar.
 • België - Japan
  In totaal namen meer dan 600 mensen deel aan een handelsmissie naar Japan, om zo de banden met ons land aan te halen. Hoe is die missie met bedrijfsleiders, ambtenaren en academische vertegenwoordigers verlopen? Collega Veerle Devos beleefde de missie vanop de eerste rij.

De markt 03/12/2022

   
 • Reshoring
  Reshoring, het terughalen van productie uit het buitenland. Steeds meer bedrijven denken eraan, sommige bedrijven deden het al. Het ingewikkelde en vaak dure logistieke proces, de coronacrisis  die de bevoorradingsproblemen nog versterkte en nu de oorlog in Oekraïne  lijkt een katalysator te zijn. Kortere aanvoerlijnen zijn ook duurzamer. Omdat de loonkosten hier vaak nog altijd te hoog zijn zetten bedrijven die productie terugbrengen vooral in op automatisering en robotisering.  Maar maatwerkbedrijven zien hier ook mooie kansen want ze kunnen bedrijven helpen met vooral arbeidsintensieve productie. Daarvoor gingen we kijken bij Jaga radiatoren, ze brachten productie terug uit Tsjechië en doen nu beroep op mensen van het maatwerkbedrijf Bewel.
  Rudy Aernoudt, professor economie van de UGent geeft meer toelichting rond reshoring in de studio.

 • Twitter
  De nieuwe twitter baas Elon Musk is woensdag op het hoofdkwartier van Apple ontvangen door Tim Cook, de baas van Apple. Eerder deze week beschuldigde Musk in een Twitterbericht de iPhone fabrikant nog van censuur omdat het gerucht liep dat Apple Twitter uit de App Store wilde halen. Door de tirade van Musk daalde het aandeel van Apple zelfs op de beurs.   Maar na het intieme gesprek tussen Musk en Cook lijken de plooien nu gladgestreken.  Het lijkt op een potje schaduwboksen, maar wat zit hier achter.
  Dominique Deckmyn redacteur Media en Cultuur van De Standaard brengt duidelijkheid.

 • Kerstverlichting
  De inspecteur maakt het gezellig, hij heeft het over onze kerstverlichting. Maar wat verbruiken die lampjes? Dat lijkt nogal mee te vallen.

De markt 26/11/2022

   
 • Elektronische betalingen
  Met Black Friday en Cyber Monday voor de deur zullen we ook dit jaar weer massaal elektronisch gaan betalen. En de cijfers tonen nu al aan dat we records gaan breken. Dat vraagt om een woordje uitleg. Daarvoor heten we Laure-Anne Neven van harte welkom. De Chief Commercial Officer van Bancontact Payconiq Company gidst ons in primeur door de opvallendste cijfers. Onze Inspecteur legt dan weer uit waarop we zoal moeten letten om vrijdag en de dagen nadien het hoofd koel te houden in de kortingtsunami.

 • #IedereenKanBijleren
  Buschauffeur Martine (56) leerde onlangs ecologisch rijden. En beveiligingstechnicus Amir (24) leert elke maand wel een nieuwe hightechcamera kennen. Levenslang bijleren is de enige manier om kennis en vaardigheden op peil te houden. Met de campagne iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden. In onze studio verwelkomen we Martine en SERV-voorzitter Hans Maertens.

 • Capaciteitstarief
  Vanaf 1 januari bepaalt het capaciteitstarief een deel van uw elektriciteitsfactuur. Wat verandert dit voor uw energiefactuur? Waarop moet u zoal letten? Collega Steven Rombaut vertelt er u alles over.

De markt 19/11/2022

   
 • In de Egyptische badplaats Sharm El Shejkh is het nog altijd wachten op de afloop van de 27ste VN-Klimaatconferentie. De afgelopen twee weken hebben klimaatdiplomaten en politici onderhandeld over hoe de klimaatopwarming kan worden tegengegaan, en hoe we ons kunnen aanpassen. In het zog van de Belgische delegatie reisden ook Belgische bedrijven, werkgeversorganisaties en vakbonden mee. Waarom het ook voor hen belangrijk is om op de COP aanwezig te zijn, vroeg onze reporter Ann De Bie. In de Studio hebben we Johan Albrecht te gast, hoogleraar economie van het Centrum voor Milieueconomie en Milieumanagement van de UGent.

 • Als u op een druilerige zondag nog een activiteit zoekt, is er de Dag van Erkende Ambacht. Over heel het land nodigen die erkende ambachtsmannen en -vrouwen u uit in hun ateliers. Zo laten zij u zien wat hun stielkennis precies is en waarom zij dat label van erkend ambacht verdienen. Het zijn ook die vragen waarmee Trui De Maré trok naar een ambachtelijk bedrijf in Gent en naar een ambachtsvrouw in Brugge. Chiel Sterckx van Unizo legt waarom die labels zo belangrijk zijn.

 • De Inspecteur heeft het over het onderhoud van de centrale verwarming. Je verwarmingsinstallatie moet je elk jaar of om de twee jaar verplicht laten onderhouden. En dat onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus. Je vindt een lijst op de website van de Vlaamse overheid. Alleen dan ben je zeker dat het onderhoud grondig gebeurt én dat je een attest krijgt dat voldoet aan de wetgeving. De inspecteur krijgt regelmatig klachten over technici die na 10 minuten weer buiten staan. Dat kan niet, het onderhoud heeft een vast verloop en kan soms tot een uur duren. Let dus op voor charlatans

De markt 12/11/2022

   
 • Recente cijfers suggereren dat de achteruitgang van de economie versnelt. Volgens de gemiddelde prognose van de vier Belgische grootbanken zal de economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent krimpen, na een terugval met 0,1 procent in het derde kwartaal. Daarmee zouden we ons voor de 3e keer in 20 jaar in een recessie bevinden. Met ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte bespreken we de laatste cijfers in onze studio.

 • De groep ‘cordcutters’ of ‘kabelknippers’ wordt alsmaar groter. Kabelknippers zijn mensen die geen gebruik meer maken van de klassieke kabeltelevisie om naar tv-programma's te kijken. Ze kijken alleen via onlinekanalen zoals Netflix, YouTube en VRT MAX, en dus niet meer via de decoders die aan een tv-toestel gekoppeld zijn. Onze reporter Steven Rombaut gaat langs bij een gezin dat de traditionele kabeltelevisie al een tijdje vaarwel heeft gezegd. Hoe makkelijk of moeilijk.

 • Wie zijn huis verkoopt dat gebouwd werd voor 2001, moet vanaf 23 november over een asbest-attest beschikken. Het asbest-attest is niet alleen verplicht voor verkopers. De komende jaren zullen veel meer Vlamingen er één moeten laten opmaken. De Inspecteur vertelt jou of jij er ook één nodig hebt, wie zoiets opmaakt en vooral, wat dat mag kosten.

De markt 29/10/2022

   
 • Een verhoging van de beleidsrente van de ECB, de cijfers over het derde kwartaal van de Belgische economie en het inflatiecijfer voor oktober. Het is nog maar een beperkte greep uit het economische nieuws waarmee we de maand oktober achter ons laten. Slaagt de ECB erin de inflatie te bekampen? Hoe verschillend is de aanpak van de ECB met de FED? En welke invloed zal de derde ambtstermijn van Xi hebben op de Chinese en globale economie? Hoofdeconoom Hans Bevers van Degroof Petercam beantwoordt deze vragen in de studio.

 • In vergelijking met de zomerperiode is de gasprijs op dit moment fors gedaald. Zet die trend zich verder, of stijgen de prijzen weer als de zachte nazomer baan ruimt voor de eerste winterprik? En hoe kijken de energie-intensieve sectoren in ons land naar fluctuaties op de gasmarkt? Hebben zij zich aan de verlaagde gas- en elektriciteitsprijs kunnen aanpassen? Onze energie-expert Luc Pauwels vertelt in onze studio welke gevolgen die prijsdalingen hebben voor de consument. Daar krijgt hij het gezelschap van energie-experte Danielle Devogelaer. Samen proberen ze in te schatten welke strategie ons land kan volgen om het energievraagstuk zo goed mogelijk op te lossen.

 • Wie een vakantiehuis heeft geboekt, denkt beter vooraf al even na over hoe de energie wordt afgerekend. Wat betaal je voor het gas, de stookolie of de stroom die je hebt verbruikt? Dankzij tips van de Inspecteur verblijf je er zorgeloos komende vakantieweek.

De markt 22/10/2022

   
 • Meer dan 18.000 ton zwerfvuil is er vorig jaar in Vlaanderen opgeruimd, kostprijs 116 miljoen euro. Voor minister van Leefmilieu Zuhal Demir is de maat vol. De doelstelling die met de verpakkingsindustrie werd vooropgesteld om dat cijfer fors naar beneden bij te stellen is niet gehaald. Voor de minister is statiegeld op verpakkingen nu onafwendbaar. En ook energie is een bevoegdheid van minister Demir, ze geeft haar zienswijze op hoe de huidige energiecrisis moet worden aangepakt.

 • Acerta en de Antwerp Management School stellen de resultaten voor van hoogtechnologisch breinonderzoek bij 91 werknemers in 4 grote Belgische ondernemingen. Doel van het onderzoek is: meten in welke mate werknemers ‘aanpasbaar’ zijn en hoe vlot ze zich kunnen aanpassen aan een nieuwe werkcontext. Het wetenschappelijk onderzoek draaide rond de centrale vraag of het  aanpassingsvermogen op de werkvloer hét nieuwe criterium is op basis waarvan bedrijven rekruteren, mensen opleiden en promotie geven. We maakten een reportage over hoe dat breinonderzoek verloopt en in de studio geeft Annelies Baelus van Acerta meer toelichting.

 • Het is verstandig om je zichtrekening goed in de gaten te houden, zeker als je een betaling niet meteen herkent. Hoe kan je dan controleren of jij die betaling hebt gedaan en vanwaar komen die onbekend namen. De Inspecteur legt uit waarop je moet letten.

De markt 15/10/2022

   
 • Na een lange nacht van onderhandelingen kon de federale regering afgelopen week een akkoord over de begroting bereiken. Voor alle overheden samen zal het tekort tegen het einde van de regeerperiode ongeveer 5 procent bedragen.
  Wat zullen de gevolgen zijn en hoe gaan wij dit voelen? We duiken in de cijfers met André Decoster, expert overheidsfinanciën aan de KU Leuven.  Aansluitend focust Michaël Van Droogenbroeck zich op de Belgische rente op 10 jaar.
  Die flirt met de 3 procent, met alle gevolgen van dien voor het spaargeld, aandelen en de woonlening.

 • Op Film Fest Gent beleven verschillende Vlaamse films en series hun première. Eerder deze week organiseerde het VAF nog CONNEXT Antwerp, het exportplatform voor audiovisuele creaties van Flanders Image, de exportafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Doel van het event is om lokaal talent en lokale content internationaal veel vroeger op de radar te krijgen van festivalcuratoren, rechtenverkopers, distributeurs, omroepen en streamers. Steven Rombaut ging ter plaatse een kijkje nemen en in onze studio gaan we hierop door met Pieter Van Huyck van productiehuis De Mensen.

 • Heb je een dure fiets? Dan kan een fietsverzekering een goed idee zijn. Maar er zijn grote verschillen in wat er verzekerd wordt en je moet ook opletten waar je het contract aangaat. Onze inspecteur staat klaar met enkele tips.

De markt 08/10/2022

   
 • Door de stijgende rente en de oplopende energieprijzen staat de vastgoedmarkt voor een ommekeer. De afgelopen jaren stegen de vastgoedprijzen vooral door de lage rente. Maar die rente stijgt nu fors waardoor aan die hoge vastgoedprijzen een einde is gekomen. Anderzijds zal ook de energiecrisis een invloed hebben op de prijs van vastgoed. Woningen met een slechte EPC-score zullen minder snel verkocht geraken waardoor de prijzen dalen, terwijl energie-efficiënte woningen hun waarde zullen behouden.
  Over deze nieuwe evoluties hebben we een gesprek met John Romain van de Immotheker.

 • De coronasteun van in totaal 1,9 miljard die de Vlaamse regering heeft toegekend aan 190.000 bedrijven heeft een verlies van welvaart van 6,5 miljard vermeden. Dat bleek uit een studie van Vives (KU Leuven) en de Technopolis Group (december 2021). Toch kwamen na corona nog 20% van de ondernemingen in de problemen.
  Maar nu, na deze energiecrisis met een torenhoge inflatie zal dat cijfer veel hoger liggen. De economische schok zal met andere woorden veel groter zijn dan na corona. Dat blijkt uit cijfers van de gegevensbank Graydon. Vraag is of de energiesteun die nu wordt uitgerold voor de bedrijven dezelfde reddende impact zal hebben als de coronasteun. Dat vragen we aan Erik Van den Broele van Graydon.

 • Je hebt een laptop nodig, je kan hem niet meteen betalen. Winkelketens lijken dan gul want je mag je aankopen afbetalen met een krediet aan 0%. Dat lijkt een mooi cadeau, maar toch is het een vergiftigd geschenk. Want er is een dure kredietkaart aan gekoppeld met een hoge intrest tot soms 9% waar je maar moeilijk van afraakt. De Inspecteur wijst ons op de valkuilen.

De markt 01/10/2022

   
 • Na een dagenlange crisis binnen de Vlaamse regering over de begroting hebben coalitiepartners N-VA,  Open VLD en CD&V dan toch een akkoord bereikt. Grootste struikelblok was het groeipakket. CD&V eiste dat die kinderbijslag stijgt met 2% telkens de spilindex wordt overschreden. Dat is het uiteindelijk niet geworden.  N-VA en Open VLD vonden die koppeling een te dure maatregel en wilden meer focussen op gezinnen die het financieel het meest nodig hebben.   Er is nu gekozen om de sociale toeslagen aan gezinnen met een laag inkomen uit te breiden,  de doelgroep wordt opgetrokken van 30.000 naar 80.000 kinderen.

  Een politieke discussie over de centen, maar verdient het groeipakket niet beter, is dit geen gemiste kans en moet het hervormd worden. Vragen die we stellen aan Jeroen Sleurs algemeen directeur van De Gezinsbond.

 • Na 33 jaar als CEO van het familiebedrijf Schoenen Torfs geeft Wouter Torfs (64 jaar) de fakkel door aan zijn nicht Lise Conix. Wouter Torfs is altijd een sociaal geëngageerde bedrijfsleider geweest, (Torfs is 10 keer uitgeroepen tot beste werkgever) en hij kiest nu voor een nieuwe uitdaging, hij komt aan het hoofd te staan van de Centra Voor Algemeen Welzijn.

  Lise Conix (35 jaar) zal dus het familiebedrijf dat al 75 jaar bestaat,  zo’n 76 winkels telt en bijna 700 mensen tewerkstelt, vanaf 1 januari 2023 leiden. Wij hebben in de studio een gesprek met haar.

 • En in deze tijden van stijgende levensduurte legt De Inspecteur ons uit hoe we onze uitgaven moeten beheren.

De markt 24/09/2022

   
 • Ook bij De Markt, wilden we wel eens weten hoe het gloednieuwe KMSKA in Antwerpen eruit ziet. Trui De Maré liet zich in het vernieuwde museum rondleiden door directeur Carmen Willems en vroeg vooral ook naar de financiële kant van de zaak. Hoe hou je zo’n museum financieel overeind? Kan het vernieuwde museum mee met de andere grote musea in Europa? We wikken en wegen met Dirk De Corte, docent cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.
 • In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt kernreactor Doel 3, na 40 jaar dienst, van het net gehaald. Een gevolg van de wet op de kernuitstap. Doel 3 is de eerste van zeven commerciële kerncentrales die uit dienst gaat en later zal worden ontmanteld. Die kerncentrales afkoppelen en ontmantelen wordt een enorme klus, een werk van vele jaren, met ook een stevig prijskaartje. Hoe gaan we dat aanpakken? Hebben we genoeg kennis? Welke bedrijven hebben we nodig en hebben we die? Liggen hier misschien ook kansen voor het bedrijfsleven? Hierover is al flink nagedacht, één van de betrokkenen is Guido Mulier van het SCK in Mol. Hij beantwoordt onze vragen in de studio.
 • Verschillende centrale banken zetten alle zeilen bij om de inflatie aan te pakken. Opmerkelijk was de forse renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank eerder deze week. Wat gaat de Europese centrale bank nu doen? Michaël Van Droogenbroeck brengt een analyse.
 • Daar is de herfst! Niet alleen wij, maar ook De Inspecteur op Radio 2 krijgt het al een beetje fris, daarom gaat hij op zoek naar een aantal verwarmingstips. Met de hoge energieprijzen gaat de thermostaat alvast wat lager, maar je kan nog wel iets extra doen: misschien kan de temperatuur op de verwarmingsketel wat lager, en… misschien is die tochthond voor de deur niet zo’n slecht idee.

De markt 17/09/2022

   
 • De voorbije week keken we uit naar de voorstellen van commissievoorzitter Von der Leyen om de energieprijzen te drukken. Er wordt nog volop gesleuteld, maar duidelijk is wel dat veel maatregelen er niet in één-twee-drie kunnen komen. Tal van ideeën stuiten op de complexiteit van onze stroom- en gasvoorziening. Alvast minder stroom verbruiken? Overwinsten aanpakken? Misschien dan toch ooit een prijzenplafond voor gas? Het ligt allemaal op de tekentafel. We toetsen de haalbaarheid af met Marc Van den Bosch van FEBEG, de federatie van energiebedrijven in ons land. Hij is onze centrale gast.

 • Veel jongeren zwaaien af van school en zoeken voor het eerst hun weg naar de arbeidsmarkt. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zou je denken dat de jobs voor het rapen liggen en dat de ideale job vinden een makkie is. Maar wat verwachten jonge starters zèlf van hun eerste job en hun werkgever? Wat geeft werkgeluk en wat zijn regelrechte afknappers? En hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven hierop inspelen? De SERV/Stichting Innovatie & Arbeid heeft het onderzocht. Onderzoekster Fatima Yassir, van de SERV, komt de bevindingen uit de doeken doen.

 • De Inspecteur op Radio2 blijft bekommerd om onze portemonnee. Dit keer neemt hij de huismerken van de supermarkten in het vizier, de goedkope alternatieven voor de bekende merken. Hoeveel kan je ermee besparen? Krijg je wel waar voor je geld? En zijn deze producten wel gezond? Sven Pichal zoekt het uit.

De markt 10/09/2022

   
 • Niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven moet diep in de zakken tasten om de energiefactuur te betalen. Maandag gingen werkgevers- en bedrijvenorganisaties langs bij de federale regering en de gewestregeringen. De boodschap was duidelijk: Er moeten snel maatregelen komen, zo niet dreigen heel wat bedrijven verlies te maken of zelfs volledig kopje onder te gaan.
  Vlaams minister Jo Brouns, bevoegd voor economie en werk, is te gast, hij komt toelichting geven over de steun die Vlaanderen aan bedrijven kan geven. We bekijken met hem ook hoe het momenteel zit op de arbeidsmarkt in Vlaanderen.
 • Bij de start van het nieuwe schooljaar was er opnieuw veel aandacht voor het nijpende lerarentekort. Veel scholen zoeken koortsachtig naar die ene leraar Frans, Nederlands of wiskunde. Sommige scholen doen een beroep op leerkrachten uit het bedrijfsleven. Trui De Maré ging kijken bij PITO in Stabroek. Daar staan werknemers van BASF en Ineos, wekelijks enkele uren voor de klas. Een concreet project ‘duaal lesgeven’ waar chemiefederatie Essenscia mee de schouders onder gezet heeft. In de studio wegen we voor- en tegen af, samen met Veerle Van Nieuwenhuyzen, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Essenscia en Paul Willekens, nationaal secretaris van de Christelijke onderwijsvakbond.
 • Als we het Federaal Planbureau mogen geloven, zal de spilindex dit jaar nog twee keer overschreden worden. Ook volgend jaar zouden er nog eens twee overschrijdingen volgen. De inflatie blijft pieken, waardoor de groei volgend jaar bijna zou stilvallen. Riskeren we recessie? Steven Rombaut duikt in de cijfers en zoekt het voor ons uit.
 • Geen ‘De Markt’ zonder een handige tip van De Inspecteur op Radio2. Sven Pichal onderzoekt hoe je maandelijks de energiefactuur kan betalen, volgens wat je werkelijk hebt verbruikt, tenminste… als je (al) een digitale meter hebt. Hoe dat precies in elkaar zit, legt hij weeral glashelder uit.

De markt 03/09/2022

   
 • Als de gas- en elektriciteitsprijzen op hetzelfde niveau blijven dan zal de jaarfactuur van een gemiddeld gezin oplopen tot 10.000 euro. Dat zeggen verschillende energie-experten. Bij veel gezinnen slaat de paniek toe. Premier De Croo heeft alle regeringen van het land rond de tafel geroepen om een oplossing aan te reiken. Maar waarschuwde na afloop om geen mirakeloplossingen te verwachten.
 • Ondertussen moet de Vlaamse Regering zich reppen met haar beslissing over de Ventilus hoogspanningslijn. De afgelopen dagen zijn ze al volop in gesprek gegaan met de 10 West-Vlaamse burgemeesters die niet willen dat de Ventiluslijn over hun grondgebied loopt. Zij willen het ondergronds, maar dat zou technisch niet haalbaar zijn. Maar de tijd dringt wel want netbeheerder Elia kan nu al niet garanderen dat de stroom van nieuwe windmolenparken, zonneparken en elektriciteitscentrales te allen tijde op het net kunnen. Energie-expert Joannes Laveyne van U-Gent zoekt samen met ons naar oplossingen.
 • Door de energiecrisis met grote gastekorten komt ook de industrie meer en meer in de problemen, en dat kan een dramatische impact hebben op de economie. De Duitse economische groei is door de torenhoge gasprijzen al tot stilstand gekomen. En dat heeft onvermijdelijk een effect op de Belgische economie. Wat we de komende maanden mogen verwachten dat vertelt Hans Bevers ons, hoofdeconoom van Degroof-Petercam.
 • En De Inspecteur die heeft het ook over…… energie! Wat mag je energieleverancier doen en niet doen. Mag hij bv zomaar je contract veranderen?